Rabobank de Langstraat krijgt steeds meer vorm

De nieuwbouw van het hoofdkantoor van Rabobank Langstraat gaat voorspoedig. De afbouwwerkzaamheden zijn in volle gang om aan het einde van het jaar het project op te leveren.

Er wordt zo veel als mogelijk gebruik gemaakt van lokale leveranciers en onderaannemers. Dit is ook een voorwaarde vanuit de opdrachtgever, die economische belangen van lokale partijen belangrijk vindt. Zo worden de installaties geheel uitgevoerd door Tibo-Veen uit Veen en het vaste interieur door Zo! Interieurprojecten uit Waalwijk. Andere lokale partijen zijn geselecteerd voor het metselwerk, stofferingen en overige vloer en wandafwerkingen.

Duurzaam
Het nieuwe hoofdkantoor van de Rabobank is gebouwd voor de toekomst, met een hoge mate van flexibiliteit op gebied van installaties en indelingsvrijheid. Daarbij is het een duurzaam gebouw dat voldoet aan de BREEAM Excellent eisen conform de BREEAM-NL methode. Dat houdt in dat er in het ontwerptraject bewuste keuzes zijn gemaakt in duurzame materialen en installatietechniek. In de realisatiefase is bouwbedrijf Kleijngeld verantwoordelijk voor het aanleveren van bewijslast dat de gemaakte duurzame maatregelen ook als zodanig worden uitgevoerd.

De flexibiliteit in het gebouw wordt bereikt door gebruik te maken van computervloeren op de 2e en 3e verdieping en een systeemplafond waar om de 1,8 meter  metal-stud binnenwanden te plaatsen zijn. De duurzaamheid van het gebouw is zichtbaar door het toepassen van zoveel mogelijk recyclebare materialen, energiezuinige installaties die tevens zodanig bemeterd zijn dat continue gemonitord kan worden wat het actuele energieverbruik is van het gebouw. Het gebouw is tevens voorzien van een warmte-koude opslag (WKO) installatie.

Incidenteel wordt zelfs gebruik gemaakt van organische materialen zoals leren tegels afkomstig van het Waalwijkse Alphenbergh by Esbeco, die op enkele binnenwanden geplaatst worden en op ‘De Leest’ op de 1e verdieping. De Leest is de ovaalvormige inbouw in de ontvangstruimte met een knipoog van de architect naar de historische lederindustrie van De Langstraat. De duurzame tapijttegels in het pand worden gemaakt bij de firma Desso uit Waalwijk.